Bærekraft i Furset kantine

 
 
 
 

Vårt miljøengasjement bygger på et ønske om å være en pådriver innen bærekraftig utvikling. Miljøaspektet er en naturlig del av vår kultur og våre kvalitetssystemer, for oss handler bærekraft om mer enn kun klima og miljø. Det handler også om økonomi og mennesker.

Bærekraftig økonomi handler om å utnytte ressurser på en smart måte og sløse mindre. Det handler om økonomisk vekst som ikke går på bekostning av mennesker eller miljø. Dette er noe vi jobber kontinuerlig med slik at vi kan fortsette å forbedre oss. 

Sosial bærekraft handler om at alle mennesker skal ha et godt og rettferdig grunnlag for et anstendig liv. Hos oss skal alle ha en lønn de kan leve av, trygge forhold på jobb, det skal være likestilling og like muligheter og rettigheter for alle.  

Vi stiller krav til våre leverandører for å påvirke utvikling av miljøvennlige produkter og tjenester. Vi ønsker å inspirere og påvirke gjestene våre til å ta sunnere og mer bærekraftige valg i hverdagen, det anser vi som en av våre viktigste oppgaver fordi det påvirker både helse og miljø. 

 
 
 

Miljøsertifisering

Vi har valgt Miljøfyrtårn som verktøy for dokumentasjon og implementering av miljøtiltak og ressursoptimalisering. Vi er den eneste store kantineleverandøren i Norge som har miljøsertifisert alle underavdelingene våre.

Miljøsertifiseringen er et godt verktøy for å dokumentere miljøinnsatsen, men hos oss skal miljøinnsats være en selvfølgelig del av selskapets kultur og kjerneverdier. Vi forsøker å implementere bærekraft i alle ledd, men jobber hovedsakelig med å innføre tiltak på fem vesentlige områder: Innkjøp, avfallshåndtering, transport, energi og arbeidsmiljø. 

Innkjøp

Vi har stort fokus på å redusere utslipp som følge av innkjøp. Vi prioriterer lokale råvarer i sesong når dette er mulig, og unngår råvarer som er importert med fly. Lavere kjøttforbruk er en av de mest effektive måtene å redusere utslipp av klimagasser. Derfor tilbyr vi retter basert i stor grad på korn, belgvekster og grønnsaker. Når vi serverer kjøtt, kommer kjøttet hovedsakelig fra norske gårder og fra dyr som har hatt det godt. Vi kjøper også gjerne økologiske produkter forutsatt at det er det beste alternativet og at prisen tillater det.

Avfallshåndtering

Alle våre driftssteder har en egen kildesorteringsinstruks og sorterer avfall i minimum seks ulike fraksjoner. Det tilrettelegges for at gjestene våre kan sortere avfall ved ryddestasjoner. Vi jobber kontinuerlig med å redusere avfallsvolumet vårt, blant annet ved å unngå bruk av kuvertemballasje og engangsartikler i forbindelse med lunsjservering. Vi unngår plastemballasje i stor grad og benytter oss kun av bionedbrytbar emballasje i våre kaffebarer som selger takeaway.

Et av de største innsatsområdene våre er reduksjon av matsvinn. Matsvinnet i Norge ble kartlagt å ligge på 450 000 tonn i 2021, dette er et samfunnsproblem som vi ønsker å bidra til å løse. Vi lager all mat fra bunnen av og tar vare på avskjær ved tilberedning av grønnsaker, kjøtt og fisk og utnytter dette i våre kjøkken. Vi bruker vår fagkompetanse til å finne nye måter å bruke restemat. I tillegg har vi også implementert flere ulike tiltak for å hjelpe gjestene våre med å redusere sitt matsvinn. Målet vårt er at det skal kastes så lite mat som overhodet mulig, derfor jobber vi stadig med å forbedre oss og veier og registrerer blant annet matavfallet vårt kontinuerlig.

Transport, energi og arbeidsmiljø

Vi benytter oss av miljøvennlig transport og jobber stadig med å optimalisere vareleveringer, vi reduserer energibruk på våre kjøkken og jobber for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø for våre ansatte.

Alle våre kantiner skal som mål være Miljøfyrtårnsertifisert, ny virksomhet skal oppfylle definerte bransjekrav innen første driftsår.

Våre tiltak er konkrete og målbare slik at vi kan kontrollere resultatene og jobbe målrettet med å bli bedre.

Ønsker du å få tilsendt vår klima- og miljørapport for en av våre avdelinger eller har spørsmål til vårt miljøarbeid, ta kontakt med miljø- og ernæringskonsulent Tina Stegelvik.